Gemeente frustreert WOB-verzoek enquête, wil liever geen openheid geven

Gemeente frustreert WOB-verzoek enquête, wil liever geen openheid geven

De wethouder heeft aangegeven dat er een ‘onafhankelijk’ onderzoek wordt uitgevoerd (enquête), waarbij na het verstrekken van de opdracht aan onderzoeksbureau Het Pon, de gemeente geen contact meer zal hebben met dit bureau, ‘om iedere beïnvloeding te vermijden’.

Vanuit de achterban van ons Actiecomité Op en Um ’t Hengels Zand, zijn er vragen gerezen naar aanleiding van de objectiviteit, validiteit, betrouwbaarheid, interpretatie en ‘onafhankelijkheid’ van de enquête.

Het kan toch niet waar zijn, dat een professioneel onderzoeksbureau op eigen houtje deze enquête bedenkt?

Om aan dit wantrouwen een einde te maken, heeft ons Actiecomité een WOB-verzoek (zie artikel deze site) gericht aan de gemeente. Om alle correspondentie met Het Pon openbaar te krijgen. Met name de correspondentie na het verstrekken van de opdracht. Is er echt geen beïnvloeding van de gemeente geweest?

Inmiddels heeft Het Pon (schriftelijk) aangegeven dat er WEL van beïnvloeding sprake is geweest door de gemeente.

Op 13 januari loopt de termijn af, en verwacht het Actiecomité de stukken te ontvangen.

Begin januari belt de gemeente het Actiecomité.

‘Jullie hebben niets aan deze informatie …’. ‘We geven de informatie liever op 1 april, dat is relevanter voor jullie …’. ‘Het is heel veel werk om alle correspondentie te verzamelen …’. ‘We gaan ook nog op vakantie …’.

Ons Actiecomité is hier niet mee akkoord gegaan. Er is na het gunnen van de opdracht aan Het Pon toch geen contact geweest? Dus zoveel documenten kan het toch niet betreffen?

De gemeente geeft aan in ieder geval het verstrekken van de informatie met 4 weken uit te stellen. Deze actie van de gemeente is niet goed voor het vertrouwen.

Afbeelding: pexels