De Achterhoek moet en zal kapot

De Achterhoek moet en zal kapot

Daar lijkt het op. Duurzaamheid is van belang, daarom dringt ons Actiecomité sterk aan op besparingen (isolatie van woningen) en opwek met zonnepanelen. Leg ze op schuurdaken! Berekeningen wijzen uit dat het met zon gewoon kan!

Maar GroenLinks en D66 blijven doordreunen, mega turbines moeten en zullen er komen.

In het laatste RES Achterhoek-overleg moet ineens 2/3 van de op te wekken energie van mega turbines afkomstig zijn. Ook zien we dat men koerst op het wijzigen van bestemmingsplannen. Dat biedt immers mogelijkheden om turbines in en pal naast natuurgebieden te plaatsen. Dat is dan niet erg, want we zeggen snel dat het natuurgebied geen natuur is.

Het is ongelofelijk. Men heeft kennelijk helemaal niets geleerd van het debacle van de biomassa centrales. Duizend keer voor gewaarschuwd, gewoon doordrukken, en als het te laat is inzien dat het fout is, maar dan is het te laat.

In de Gelderlander een schokkend artikel: de natuur wordt het afvoerputje.

https://www.gelderlander.nl/montferland/windmolens-rukken-op-in-beschermde-gebieden-risico-dat-natuur-afvoerputje-voor-duurzame-plannen-wordt~a37dfe2c/

Om de verwoesting tegen te gaan, hebben bewonersgroepen en actiecomités gezamenlijk een brandbrief geschreven. De Gelderlander bericht hier over, te lezen op onderstaande link.

https://www.gelderlander.nl/oude-ijsselstreek/achterhoekse-bewonersgroepen-bundelen-krachten-in-strijd-tegen-windturbines~a68df69a/

Wat je er ook over leest, ook in andere regio’s, werkelijk iedereen voelt zich bedonderd en belazerd. Doen alsof je een eerlijk proces voert om te komen tot besluiten. Enquêtes, on line sessies, zogenaamde inspraak, maar de uitkomst staat al vast. Mega turbines moeten er komen! Lak aan de natuur, lak aan het landschap, lak aan de gezondheid van de bewoners. Als we de Achterhoek opofferen, hebben we de opwarming van de aarde gestopt!

Onze oproep blijft: investeer in een Achterhoeks fijnmazige netwerk, waardoor de zonnepanelen eindelijk aangesloten kunnen worden. Het is helemaal niet nodig om een regio helemaal kapot te maken, om te laten zien dat je het beste met het klimaat voor hebt. ‘Duurzaamheid’ betekent ook dat je het leefbaar houdt.

Mega turbines hoeven hier niet. Passen hier niet. Kunnen hier niet. Geen enkel draagvlak. Doe het dan ook niet.

Afbeelding: pexels