Volkskrant pakt uit: windturbines ziekmakend

Volkskrant pakt uit: windturbines ziekmakend

Op 9 April j.l. lezen we een uitgebreid artikel in de Volkskrant. Opvallend, en heel plezierig, voor een dagblad dat toch ook bekend staat om haar ‘linkse’ signatuur. Een krant die gelukkig moeilijk door de wethouder verdacht gemaakt kan worden.

Is het geluid van windmolens ziekmakend? ‘Toen we verhuisden was ik binnen twee weken van alle klachten af’. Zo luidt de kop van dit artikel, in de wetenschapsbijlage van deze krant.

De Volkskrant geeft aan dat omwonenden van turbines melding maken van gezondheidsklachten, en dat de laatste wetenschappelijke studies hen voorzichtig gelijk beginnen te geven.

Het geluid is het ergste

Het formaat van de turbines en de landschappelijke verstoring is niet het grootste probleem, wordt gezegd. Het grootste probleem betreft het geluid. Het wordt door de omwonenden getypeerd als een ‘rolgrommende donder’, een ‘vliegtuig dat niet meer weg gaat’.

(Voormalige) omwonenden zijn uitgebreid geïnterviewd. Inderdaad, ook ‘voormalig’ omwonenden. Vele mensen konden niet anders dan verhuizen. ‘s Nachts voortdurend wakker worden. Nog maar 3 tot 4 uur slaap per nacht. Hartkloppingen, stress, hoesten, depressiviteit. Niet meer gewoon je werk kunnen doen. Leerstoornissen bij kinderen.

Het artikel in de krant refereert aan een aantal (grootschalige) internationale onderzoeken. Deze studies geven aan dat de omwonenden absoluut geen ‘aanstellers’ zijn, zoals maar al te graag beweerd wordt.

Dreunende trillingen

Ons Actiecomité merkt op dat het in Bronckhorst gaat om industriële kolossen van 230, of zelfs 250 meter hoogte. Turbines van deze hoogte zijn vrij nieuw, en bedoeld voor op zee. Maar Bronckhorst wil ze in ons coulisselandschap … Onderzoek naar de effecten van deze giganten zijn nog schaars, maar de verwachting is dat deze natuurlijk nog meer hinder veroorzaken. Zeker op het gebied van het ‘onhoorbare geluid’; laagfrequente drukgolven die tot op zeven kilometer afstand voelbaar zijn. Het isoleren van je huis helpt hier niet tegen. Ze gaan door de grond, dwars door de muren heen. Slapen met de ramen dicht helpt wel tegen het zogenaamde ‘zoeven en zwiepen’ van de kolossale wieken van 110 meter lang. Maar aan de drukgolven is gewoon niets te doen.

Verhuizen, tegen elke prijs

Moet je je voorstellen, je woont rustig en ineens wordt je geconfronteerd met mega turbines. Je doet geen oog meer dicht, en raakt uitgeput. Je huis is nog wel verkoopbaar, maar met een gigantische waardedaling. Wie wil daar nog wonen? De gemeente geeft niet thuis, de omwonenden kiezen eieren voor hun geld. Wegwezen, tegen elke prijs.

De stress van 24 uur per dag, 7 dagen in de week, het lage gebulder, je doet geen oog meer dicht. Je kunt niet meer buiten zitten. Je leefomgeving is weg.

‘Ziekmakende overlast is ook maar een aanname’, zegt wethouder Hofman

Enige tijd geleden hebben we de wethouder gevraagd naar zijn mening over deze problematiek. Het antwoord was eenvoudig: ‘uw aanname’. We zijn benieuwd of onze wethouder Paul Hofman na het lezen van dit artikel nog steeds vindt dat dit maar een ‘aanname’ is.

De (verblinde) voorstanders van deze mega turbines-op-land geven graag als argument dat mensen niet ziek worden van de turbines, maar van de slapeloosheid en de stress . Zij vinden de turbines niet ziekmakend, want ‘niet meer kunnen slapen’ is immers geen ziekte… Hoe kun je dit bedenken, hoe durf je dit te beweren.

Gelukkig beginnen steeds meer bestuurders en politici te begrijpen dat deze turbines inderdaad op zee moeten. Maar niet onze wethouder, die ook vorige week in De Gelderlander nog aangeeft dat ze er gewoon gaan komen. Want hij offert Bronkhorst, het landschap, de leefbaarheid en de gezondheid van onze inwoners graag op voor het hogere doel. Mega turbines in Bronckhorst vormen de oplossing voor het wereldwijde klimaatprobleem. Bronckhorst mag verwoest, de inwoners mogen ziek, de Achterhoek mag kapot. He-le-maal kapot.

Voor het uitgebreide artikel:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-het-geluid-van-windmolens-ziekmakend-toen-we-verhuisden-was-ik-binnen-twee-weken-van-alle-klachten-af~b338801a/

Afbeelding: pexels