Hoorbaar 3 tot 5 kilometer

Hoorbaar 3 tot 5 kilometer

ZO’n mega turbine van 250 meter hoog, is hoorbaar tot op 3 a 5 kilometer. Vooral ‘s nachts, natuurlijk. Dus lekker slapen, met de ramen dicht.

Wel zijn er geluidsnormen vastgesteld, maar deze betreffen een jaargemiddelde. Dus na een paar dagen windstil, kan daarna de ‘norm’ rustig fors overschreden worden.

Vooral als het op de grond windstil is, is het geluid zeer irritant. In de hogere luchtlagen waait het dan wel, waardoor het geluid extra indringend wordt ervaren.

Het ultra lage geluid van de turbines, de zogenaamde ‘puls’, met een frequentie van 3 tot 8 Herz, is niet hoorbaar, echter wel goed voelbaar. Omdat het niet hoorbaar is, is het niet in de normering opgenomen. Wel is duidelijk dat mensen ‘er niet goed van worden’.

Op bijgaande foto ‘kleine’ windmolens …

Foto Lärmschutz Büren, https://www.tubantia.nl/borne/hebben-bornenaren-straks-slapeloze-nachten-door-het-gezoef~a392ad95/?referrer=https://www.google.com

https://www.tubantia.nl/borne/hebben-bornenaren-straks-slapeloze-nachten-door-het-gezoef~a392ad95/?referrer=https://www.google.com/