Nieuws

 • Reactie Partijen Provinciale Staten Gelderland
  Provinciale Staten Gelderland: 12 partijen, 4 reacties. Waar blijven de anderen?
 • Waarom geheime berekeningen? Laat maar zien!
  De berekeningen die de basis vormen voor de plaatsing van giga windturbines in Bronckhorst, houdt de gemeente geheim. Het is veel te veel! Daarom een beroep op de WOB.
 • Adviseur geeft opdracht terug …
  De door de gemeente ingehuurde externe adviseur heeft haar opdracht teruggegeven. Echt jammer. We hadden vertrouwen in haar, en hoopten dat haar advies aan de gemeente een positief effect zou hebben op de tot-nu-toe gehanteerde aanpak.
 • Opschakelen naar Provinciale Staten
  Bewoners en gemeenteraad buitenspel. Bronckhorst heeft aan de Provincie doorgegeven hoeveel energie zij gaat opwekken. Inclusief 12 mega turbines. GroenLinks: ‘Dan hebben we met de bewoners en de gemeenteraad niets meer te maken, de Provincie zal het dan gewoon afdwingen’. Met een oproep aan de Provinciale Staten probeert ons Actiecomité hier een stokje voor te steken.
 • De Gelderlander (2018): burgers Bronckhorst voelen zich niet gehoord
  Dit is de plek waar de plannen gemaakt worden. 12 mega Windturbines in ons coulisselandschap.
 • Deze windturbines komen in Bronckhorst!
  Deze mega windturbines, bedoeld voor op zee, komen dus in Bronckhorst.
 • Windenergie: duur, onbetrouwbaar, vaak kapot en landschap ontsierend
  Een schokkend overzicht (Mens en Klimaat) van de ervaringen met windturbines, en waarom Europa ze niet langer wil. Zeker niet op land. En Bronckhorst gaat dan toch mega turbines neerzetten in ons landschap? Niet te geloven.
 • Nadelige effecten windturbines op een rijtje
  Windturbines veel te rooskleurig voorgesteld. Gezondheid.be zet de effecten op een rijtje.
 • Bewoners worden gek van lawaai van windmolen: “Mijn dochtertje valt op school in slaap omdat ze ’s nachts wakker ligt”
  Ze worden echt gek van het lawaai van de windturbines. ‘Als we in ons bed liggen, lijkt het alsof er een vliegtuig boven ons huis hangt, en blijft hangen’.
 • RIVM: geluidsniveau moet omlaag!
  RIVM: geluidsniveau windturbines moet naar beneden. Vanwege stress en hart- en vaatziekten. Bronckhorst houdt vast aan een afstand van 400 meter? Dat zal toch niet?
 • U kunt iets doen
  U kunt iets doen. Wanneer u lid bent van een politieke partij, kan het wellicht geen kwaad om uw partij aan te spreken op haar standpunt met betrekking tot de plaatsing van mega turbines in ons landschap. Groen Links en D66 zijn vanzelfsprekend de echte aanjagers voor Bronckhorst als ‘de derde Maasvlakte’. Met name Gemeente…
 • De opbrengst van een mega windturbine
  De opbrengst van een megaturbine is gigantisch. Net als de onbedoelde neveneffecten … Zie in dit artikel een overzicht.
 • De Meilandjes … tussen de windturbines …?
  De familie Meiland keert terug naar Nederland. Naar een rustige, landelijke plek. Aan de rand van natuurgebied ‘t Hengels Zand. Men opteert om juist hier een windturbinepark neer te zetten. Turbines van 250 meter hoogte, op 400 meter van je huis. Groen Links en D66 gaan er voor! De Meilands ook?
 • Zo werkt dat, Bronckhorst wordt Maasvlakte 3! Platteland offert zich graag op.
  Bronckhorst de 3e Maasvlakte. Hoe pak je dat aan? De stappen naar een zware verminking van het landschap, dramatische gezondheidseffecten, en een irrationele keuze, tegen alle trends in.
 • Achterhoek Vogelvrij: laagvliegroute wijkt voor plaatsing mega wind turbines. Ook op het natuurgebied Hengels Zand.
  Laagvliegroute vervalt, Hengels Zand wordt serieuze optie windturbine park?
 • De WOB: we doen niets, en weten van niets
  De gemeente heeft onze vragen, met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, beantwoord. Hierin wordt gesteld dat de Gemeente geen reserveringen op het netwerk heeft gedaan, vooruitlopend op de windturbines. Evenmin heeft zij weet van andere partijen, die dat gedaan zouden hebben. Verder deelt zij mee dat de gemeente geen locaties op het oog…
 • Toch geen netwerkaansluiting voor goedgekeurde zonnepaneel-projecten
  Ondernemers met goedgekeurde en zelfs gesubsidieerde zonnepaneel-projecten kunnen voor hun teruglevering niet aangesloten worden op het netwerk. Gebrek aan capaciteit … Het plukken van ‘laaghangend fruit’ (eenvoudige opwekking zonder gigantische omgevings- en gezondheidseffecten) gebeurt dus niet. Heeft de gemeente reeds stiekem capaciteit gereserveerd voor de mega windturbines? Vandaar ons beroep op de WOB.                                                                           Aangetekend…
 • De Kwestie: windturbines komen er, gemeenteraad buitenspel, draagvlak niet relevant
  Weliswaar is de besluitvorming over de 12 mega windturbines met twee jaar uitgesteld, maar zoals gemeld door Groen Links: we geven in juni 2020 aan hoeveel we op gaan wekken als gemeente, en daar zitten die windmolens gewoon in, hoor. Dus ze gaan door, de provincie zal ons daaraan houden. Draagvlak of jullie Actiecomité, het doet er gewoon niet toe’.
 • Klachten wereldwijd
  De klachten door (mega) windturbines worden algemeen erkend. De turbine-lobby doet voortdurend haar best om ons te vertellen dat een lichamelijke klacht geen ‘ziekte’ is.
 • Ziek van Windmolens: houd afstand!
  In Duitsland moet de afstand van een woning tot een windturbine 10 maal de tiphoogte zijn. Dus 2,5 kilometer bij een windturbine van 250 meter hoog. Wethouder Hofman vindt voor ons 400 meter voldoende. Onderstaand uit: Reformatorisch Dagblad, Wim Eradus, 30-05-2018 Toch verzetten steeds meer antiwindturbineclubs zich tegen de plaatsing van turbines in hun leefomgeving.…
 • Hoorbaar 3 tot 5 kilometer
  ZO’n mega turbine van 250 meter hoog, is hoorbaar tot op 3 a 5 kilometer. Vooral ‘s nachts, natuurlijk. Dus lekker slapen, met de ramen dicht. Wel zijn er geluidsnormen vastgesteld, maar deze betreffen een jaargemiddelde. Dus na een paar dagen windstil, kan daarna de ‘norm’ rustig fors overschreden worden. Vooral als het op de…
 • Landschap: vanaf 30 tot 40 km zichtbaar
  Windturbines van 250 meter hoog. Dat is meer dan twee keer zo hoog als de Dom in Utrecht. De wieken zelf zijn zo groot als de domtoren, 112 meter. Drie zwiepende domtorens aan een mast, dit zijn energiecentrales. Fietsknooppunten zullen vervallen, het uitzicht over ons coulisselandschap zal blijvend aangetast zijn. Op bijgaande foto staat een…
 • Ineens stond hij daar …
  Ineens stond hij daar. Een windmolen van 150 meter, per verrassing bij je huis. Een pulstoon, de hele nacht door. Wat er dan gebeurt, lees je in dit artikel (NRC). (note: Bronckhorst heeft het over windturbines van 250 meter!)
 • Onze visie: wees transparant en eerlijk
  Ons Actiecomité is een voorstander van duurzaamheid. En van leefbaarheid in onze gemeente. Wij eisen een zorgvuldig, transparant en eerlijk proces om tot verduurzaming te komen. Dat betekent: Maak het rekenmodel openbaar. 12 mega windturbines leveren alleen al stroom voor een equivalent van 180.000 huishoudens. Bronckhorst heeft nog geen 20.000 huishoudens. Waarom mag niemand de…
 • Wethouder Hofman ziet nog steeds windturbines
  Wiebes ‘dit soort windturbines horen niet op land, ze horen op zee’. Plasterk: ‘winturbines; kathedralen van de nieuwe religie’. Paul Hofman 2015: ‘ik wil windturbines zien’. Paul Hofman/Groen Links 2020: ‘die 12 windturbines komen in ons landschap, hoe dan ook’.