10.000 bezoekers, wat u zegt, en antwoorden op uw vragen

10.000 bezoekers, wat u zegt, en antwoorden op uw vragen

Begin september heeft een technicus uit de achterban ‘statistics’ op de website van ons Actiecomite geïnstalleerd. Dan kun je heel veel zien, ook hoeveel bezoekers je krijgt. We kunnen u melden dat we de afgelopen 4 maanden ruim 10.000 bezoekers op onze site hebben gehad! De aanleiding is beroerd, maar de betrokkenheid is grandioos.

Daarom wil het Actiecomité haar achterban enorm bedanken. Dat betreft alle betrokken inwoners, maar zeker ook de tientallen mensen die vorm geven aan ons Actiecomité. Dan bedoelen we de juristen, website-bouwers, interviewers, social media experts, artsen, tekstschrijvers. En ook de duurzaamheidsdeskundigen, projectleiders, redacteurs, (ex) politici, IT-specialisten, en de mensen die ons van bestuurlijk advies voorzien. Niet te vergeten: de mensen die ons bellen of mailen om hun verhaal te doen, en hun eerlijke mening geven. Mensen, bedankt, heel erg bedankt!

Onderstaand regelmatig terugkerende vragen, en de antwoorden van het Actiecomité. De namen van de vraagstellers zijn bij het Actiecomité bekend. Af en toe hebben we de berichten ingekort, en enige redactie gepleegd. (Telefoon)gesprekken zijn kort samengevat.

Wij zijn allebei op leeftijd, en genieten (nu nog) in alle rust van ons pensioen. We missen de energie om ons actief bij jullie aan te sluiten, maar willen heel graag een financiële bijdrage doneren, zodat jullie je goede werk voort kunnen zetten. Wat is jullie rekeningnummer? Actiecomité: Dank u wel voor uw aanbod. Deze vraag bereikt ons regelmatig. Echter een financiële bijdrage is niet nodig. We hebben geen rekeningnummer. Wel hebben we een fantastische achterban, ieder levert vrijwillig en gratis zijn/haar bijdrage. Omdat de leefbaarheid van Bronckhorst ons allen zeer aan het hart gaat.

Wat een traject! Hoe houden jullie het vol, hiervoor neem ik de pet af. Je zit continu tegenover politici en ambtenaren die er hun beroep van gemaakt hebben om samen met grote projectontwikkelaars dingen te regelen. Geheimzinnig doen, achterkamertjes, gehaaide spelletjes. Vreselijk lijkt me dat. Hoe houden jullie dit vol! Actiecomité: Het is inderdaad soms wel zwaar. De ontwijkende antwoorden, het gebrek aan transparantie, de herhaling van zetten, en ondertussen weet je dat de trein richting afgrond doordendert. Er is zoveel gedoe. Gelukkig doen we het met een mooie club mensen, en doet iedereen iets, waardoor het voor niemand ‘te veel’ wordt. Daarnaast gaan we voor het mooie Bronckhorst, de inwoners, hun gezondheid, de leefbaarheid, het landschap. Dat motiveert enorm.

Als je een uurtje op jullie site kijkt, weet je toch hoe het zit? Onbegrijpelijk dat dit allemaal gewoon door gaat, echt geen idee hoe dit zo kan. Actiecomité: Hier verbaast het Actiecomité zich soms ook over. Maar op verschillende plaatsen in Nederland zie je dit gebeuren, of is het al gebeurd. Als verklaring kun je vaak lezen dat naïeve, dogmatische ideologen in combinatie met (buitenlandse) grote projectontwikkelaars, die ook nog eens veel NL subsidie ontvangen, een hele nare combinatie vormen.

We zijn er helemaal klaar mee. Ik heb zo’n online RES-meeting gevolgd. Wat een aanfluiting. Verkooppraatjes om ons er in te luizen. We zijn er echt he-le-maal klaar mee. Vullen de enquête dus ook niet in. De buren ook niet, en de andere buren ook niet. Het vreet aan je, aan dit spelletje doen we niet mee. Goed dat jullie bovenop de enquête zitten.

Als ik alles dan lees over die enquête, het is toch echt niet te geloven. Het ligt er zo dik boven op. De gemeente wil kunnen zeggen dat iedereen de kans heeft gekregen om zijn zegje te doen. Maar ze gaan er echt niets mee doen. Prima dat jullie je zo inzetten, maar het haalt toch niets uit. Ze doen toch wat ze willen, en met die enquête kunnen ze straks alle kanten nog op. Dat de gemeenteraad dit nog langer pikt is ongelofelijk. Niemand durft het blijkbaar tegen Hofman op te nemen. Ik heb buiten Bronckhorst bij meerdere gemeentes meegemaakt dat een Actiecomité helemaal niets uitmaakt. Tenzij jullie overgaan tot harde acties. Daar is men wel gevoelig voor. Denk eens aan het dichtgooien van alle toegangswegen, of zulke dingen. Actiecomité: wij zijn voor een zorgvuldig, eerlijk en transparant proces van besluitvorming. Daar knokken we voor. Wij keuren alle acties tegen personen/goederen die niet binnen de grenzen van de wet of het fatsoen vallen, ten zeerste af. Het versperren van toegangswegen is niet legitiem, dupeert inwoners en kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Geen enkele steun van onze kant.

Mijn man en ik hebben altijd D66 of GroenLinks gestemd. Maar als ik zie hoe deze partijen zich in de gemeenteraad opstellen, vreselijk! Die krijgen mijn stem nooit meer! En ook, wat een flauwe mensen. Afdelingsvoorzitter van GroenLinks meneer Coenen met zijn tweets, met zulke mensen willen wij ons niet meer identificeren. We worden kortzichtig en bekrompen genoemd. Je weet echt niet meer op wie je moet stemmen, waar kun je nog op stemmen, tegenwoordig? Actiecomité: Wij begrijpen uw twijfel. Wel moeten we u zeggen dat u, door op deze partijen te stemmen, mede bijgedragen heeft aan de situatie waarin we nu verkeren. Het Actiecomité heeft geen politieke kleur, dus we kunnen u over het stemmen natuurlijk niet adviseren. We horen overigens deze geluiden wel vaker. Misschien dan toch eens een andere partij proberen?

Ik wil wat doen! Ik kan het niet langer aan zien, zoals het nu gaat. Ik ben bang dat die rotdingen er toch komen, en wil er alles aan doen om het tegen te gaan. Ik denk er aan om een aantal dagen achter elkaar met een spandoek met een goede tekst bij het gemeentehuis te gaan zitten. Help ik jullie daar mee? Actiecomité: Dank u wel voor uw aanbod. Een mooi initiatief. Het is ook Corona-tijd, dus we weten niet hoeveel mensen u hiermee bereikt.

Ik ben VVD-er, en begrijp niet dat de VVD in Bronckhorst zich zo mee laat slepen door deze onzin. Ik heb mijn partij (landelijk) een brief geschreven, en vermeld dat ze op jullie site moeten kijken.

Waarom hangen we geen spandoeken op bij de gemeentegrenzen, met ‘Koop in in deze gemeente geen huis. Turbinegevaar!!!’. Actiecomité: Een mooi initiatief, we wachten uw spandoeken af. Op dit ogenblik is zo’n actie niet door ons gepland.

Wethouder Hofman moet gewoon weg. Idioot dat er nog geen motie van wantrouwen tegen hem is ingediend. Die man hoort hier niet, hij begrijpt nog steeds niet dat hier in Bronckhorst ook nog mensen wonen. De manier waarop hij acteert, tenenkrommend. Ik hoop dat de Actiecomités in Bronckhorst, dus ook jullie, daar eens gas op gaan geven. Weg met die vreselijke man! Succes. Actiecomité: we begrijpen uw boosheid. Echter zoiets is niet aan ons, maar aan de gemeentepolitiek. Wij blijven strijden voor een eerlijk en transparant proces van besluitvorming. Om het toch ook even voor de wethouder op te nemen: Hofman geeft aan een ‘opdracht uit te voeren’, en toont daarin wel de nodige volharding. Het is overigens altijd een interessant moment wanneer volharding over gaat in starheid. Het lijkt er wel op dat dit moment gepasseerd is, maar zolang de doelstelling blijft zoals hij is, kun je dit Hofman niet echt kwalijk nemen. Hij gaat wel echt voor het (verkeerde) doel, dat is zijn werk. We kunnen ons voorstellen dat zijn manier van optreden irritatie bij u oproept. Maar we moeten altijd een onderscheid blijven maken tussen Hofman als wethouder, en Hofman als mens.

Wat een afschrikwekkende interviews met gedupeerden staan er op jullie site! Zo erg is het dus! Hulde aan de interviewers! Actiecomité: Zij doen goed werk, geven een eerlijk beeld, we geven graag de complimenten aan hen door.

Dit hele gedoe rondom onzinnige turbines doet ons aan de toeslagenaffaire denken. Als de turbines er komen, de kans is levensgroot, en we kijken er over vijf jaar op terug, dan schamen de politici zich kapot. We hebben het nooit geweten, sputtert men dan. We wisten niet dat het zo erg zou worden. Er wordt wel gesproken over een kille, afstandelijke overheid, die geen enkel oog meer heeft voor de inwoners, de echte mensen. Echte mensen worden keihard opgeofferd voor een doel dat we met wind en zon echt niet gaan halen. Nee, de boel kapot maken en scoren bij deugend Europa, baantjesjagers. Doorgaan met jullie comité, doe er wat aan! Actiecomité: Wij blijven ons focussen op de inhoud, niet zozeer op eventuele ‘valse motieven’. Hoewel uw betoog wel enkele duidelijk herkenbare componenten heeft.

Ik ben ambtenaar bij de gemeente, en steun in het geheim de aktiecomitees die actief zijn. Geen turbines hier! Op het gemeentehuis praten we hier niet hard op over. Ik houd graag mijn baan. Actiecomité: Begrijpelijk, en dank u wel voor uw steun. In onze achterban zitten ook veel mensen die graag anoniem willen blijven. Uit voorzorg. Bang dat een onwelgevallige mening tot beschadiging van hun imago leidt. Zij menen dat je in Nederland niet meer voor je eerlijke mening uit kunt komen, vanwege ‘Booslinks’, zoals dat wel genoemd wordt.

De Meilands gaan verhuizen, vanwege een ‘bestemmingsplan’, wordt gezegd. Ze wonen hier nog maar net, en hebben al een verbouwing achter de rug. Het zou om een extra huisnummer gaan. Geloof het maar niet. Als dat zo belangrijk is, hadden ze het heus wel voor de aankoop bij de gemeente gecheckt. Ze hebben plannen voor turbines op ‘t Zand, de Meilands weten dat ook, en die pakken nu al weer hun biezen. Reken maar dat zij publiciteit zouden genereren, het verbaast me niets als de gemeente ze gewoon uitgekocht heeft, onder geheimhouding, natuurlijk. Kunnen jullie hier niet eens achteraan? Actiecomité: Dit zijn wilde speculaties van uw kant. Ons Actiecomité richt zich niet zo zeer op de Meilands, en speculeert niet. Wij baseren ons op feiten, en houden van een transparante en eerlijke gang van zaken.

Afbeelding: pexels