In enkele weken tijd … dit vertelt de gemeente niet. Bewoners hoorndol, lokaal eigenaarschap blijkt fabeltje

In enkele weken tijd … dit vertelt de gemeente niet. Bewoners hoorndol, lokaal eigenaarschap blijkt fabeltje

Afbeelding: Telegraaf

De (nieuws)berichten vliegen ons om de oren. Nu geen mooie verhalen meer. De praktijk spreekt. Achtereenvolgens de slachtoffers, de medisch expert, en het grote geld.

Het relaas van de mensen die het meemaken. Windpark Spui. Wonen op een afstand van een kilometer tot windturbines. Bronckhorst koerst op 400 meter. Wanhoop, stress, verhuizen, arbeidsongeschikt, het lichaam is ‘op’. Zie onderstaand de ervaringen van echte mensen. Valt het mee? Het valt niet mee. Wat zeggen de politici: ‘we zijn verbijsterd, dit had nooit gemogen’. Maar ze staan er wel. Nog 25 jaar lang.

De Telegraaf (20 januari) laat klinisch fysicus en audioloog Jan de Laat (LUMC) aan het woord. ‘Bewoners hoorndol gedraaid’, en ‘langdurige blootstelling zorgt voor stress en het gevoel dat je moet vluchten’. Zie afbeelding.

De Gelderlander (16 januari, Paolo Laconi) plaatst een uitgebreid artikel. 80% van de zonneparken is in buitenlandse handen, 83% van de subsidie gaat naar het buitenland. Lokaal eigenaarschap is juridisch niet houdbaar, en blijkt in de praktijk een fabeltje. Onderstaand de link naar de krant.

https://www.gelderlander.nl/economie/buitenlandse-investeerders-gaan-er-vandoor-met-miljoenensubsidies-en-winst-van-zonneparken~a3f41bf9/