Wat is er gebeurd? Even opfrissen

Wat is er gebeurd? Even opfrissen

Op 5 juli 2021 heeft de gemeenteraad van Bronckhorst besloten om het neerzetten van mega windturbines niet vanaf 1 januari 2022 te plannen, zoals het College van B&W voorstelde, maar met twee jaar  uit te stellen tot 1 januari 2024.

Het amendement voor uitstel werd ingediend door GBB en VVD, klasse. En van harte gesteund door CDA en CU/SGP. Ook klasse. Waardoor een ruime meerderheid van de raad (18 van de 25 zetels) instemde met uitstel. 

Alleen D66, GroenLinks en PvdA waren tegen uitstel. Zij wilden wel zo snel mogelijk grote turbines. En de nieuwe, veel strengere normen, niet afwachten. Zij zien grootschalige industriële opwek van stroom in ons kleinschalige landschap als de oplossing om ons klimaat te redden. Snel er nog even doorheen jassen.

De gezondheid van de inwoners, de leefbaarheid, het landschap, het naoberschap, dit alles mag blijkbaar wijken. Deze turbines zijn gemaakt voor op zee, en halen hier in ons landschap maar 25% van hun rendement. Wel zijn ze tot op 3 á 4 kilometer afstand hoorbaar, en tot op 7 kilometer voelbaar, door lage trillingen in de grond. Niet meer slapen, wel gezondheidsklachten.