U zegt: ‘De Kwestie Bronckhorst’, en straks de ‘Hofman affaire’?

U zegt: ‘De Kwestie Bronckhorst’, en straks de ‘Hofman affaire’?

Ons Actiecomité heeft de afgelopen weken weer de nodige reacties ontvangen. Via social media, telefonisch, en op straat. Onze website wordt druk bezocht. In sommige facebook-groepen wordt een bericht binnen korte tijd 3.000 keer gelezen. Dit geeft aan hoezeer de turbine problematiek leeft binnen Bronckhorst, en ook daar buiten.

Onderstaand een selectie uit de reacties. De namen zijn bij het Actiecomité bekend.

Expertmeeting gezondheid: je hebt geen last van jaargemiddelden

Hoe groter de afstand tot een windturbine, hoe minder last mensen ervan hebben. Dat kan iedereen bedenken, maar het is prettig om het uit de mond van geluidexperts te horen. Rekenmodellen gaan uit van jaargemiddelden en lagere decibel-normen, ‘maar,’ zo zei Lex Groenewold, ’je hebt geen last van een jaargemiddelde.’ Hij en Jaap de Wolf, beiden zelfstandig adviseur en werkzaam bij de GGD, zijn voorstander van het voorzorgprincipe: grotere afstanden hanteren bij het bepalen van de locatie van windturbines. Dat bleek woensdagavond 10 februari jl. tijdens de Expertavond Gezondheid.

Groenewold zei ook met zoveel worden: stel je niet aan. Er zijn, zo weet hij, allerlei bronnen van geluid die veel meer lawaai produceren dan windturbines. Hij weet ook dat slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking daarvan ernstige hinder ondervindt. Dus wat zeuren we eigenlijk?

Dat zei Groenewold niet. Hij sprak wel over ‘ze’. Dat zijn wij, inwoners van Bronckhorst. Als je ‘ze’ in een vroeg stadium laat participeren, meeneemt in de plannen, eventueel eraan laat verdienen, dan hebben ‘ze’ veel minder hinder van windturbines. Tja.

De experts hadden ook een goed advies aan de gemeente: kies voor windturbines de plek waar mensen er zo min mogelijk last van hebben.

De Kwestie Bronckhorst

Ik volg jullie website op de voet. Ik woon niet in Bronckhorst, maar bij ons in de gemeente speelt hetzelfde. Maar bij ons lijkt het alsof er al vergunningen verleend zijn aan projectontwikkelaars. Blijf er bovenop zitten, want dat is nodig. Het is niet uit te leggen dat Bronckhorst doorgaat met plannen voor turbines. Ze noemen het kaders, maar het zijn natuurlijk plannen waar straks initiatieven in gaan passen. Bij ons wordt er al gesproken over de kwestie Bronckhorst, omdat bij jullie hetzelfde gebeurt, als bij ons, toen. Als het mis gaat bij jullie, krijg je de ‘Hofman affaire’, maar dan staan ze er wel! Nog 30 jaar.

Turbine maffia

Waarom nu die kaders voor windturbines? Het wordt allemaal geforceerd. Wethouders worden gek gemaakt door de turbine maffia, ze worden belangrijk gemaakt, en straks willen ze ook nog datacenters. Oh, oh, wat zijn we lekker groen bezig.

Turbines op zee voor datacenters

We zetten turbines in de Noordzee, en verkopen de stroom aan datacenters! En daarom moeten wij hier in ons mooie landschap van die dingen neerzetten, met een veel lager rendement! We zijn een klein land, en dan willen we met giga turbines energie gaan opwekken voor buitenlandse bedrijven zoals Google en zo. Zijn we gek geworden?

Hoeveel onzin laten wij over ons heen gaan ?

Aanleiding voor dit stuk is de aanhoudende doordrammerigheid van de overheid om ons via het klimaatakkoord het RES en de gemeente Bronckhorst o.l.v. de Groen Linkse wethouder Hofman alles door de strot te laten drukken. Elke bijeenkomst wordt gekenmerkt door de strekking, dat het allang beslist is en dat deze trein niet meer te stoppen is We moeten ons vooral bang maken voor de provincie die het even door zal drukken, en we dan geen inspraak meer hebben.

Het uitgangspunt van mij is, dat we zuinig moeten omgaan met alles wat we hebben op deze aarde, zowel de natuur maar ook de energievoorziening.

Voor wat betreft windmolens op land. Het rendement is een stuk lager vanwege de veel grotere schommelingen in de wind, vergeleken met windmolens op zee.
De subsidievraag is even groot en via de SDE++ lijkt het allemaal normaal te
functioneren, maar de werkelijkheid is schrikbarend.
Per windmolen gaat er tussen de € 250.000 en € 400.000 aan belastinggeld op stap. Let wel: PER JAAR
Dit wordt met genoegen geïncasseerd door vaak buitenlandse investeerders en de grondeigenaar. Soms worden de omwonenden met een hoog rendement gelokt om mee te doen om de weerstand te verminderen. Daar is een maar niet te noemen uitdrukking voor.

Afbeelding: pexels