‘Kaders stellen’ betekent dat je voorwaarden schept  waaronder mega turbines WEL kunnen

‘Kaders stellen’ betekent dat je voorwaarden schept waaronder mega turbines WEL kunnen

Alle seinen staan op rood. Een bestuurskundige uit onze achterban legt uit waarom we vooral geen kaders moeten stellen voor mega turbines. Zij trekt een interessante parallel tussen windturbines en, gek genoeg, weedplantages en drugslaboratoria.

‘Doorgaan met het proces om kaders te stellen voor windturbines betekent dat je mogelijkheden creëert voor initiatiefnemers. Als een initiatief binnen de kaders valt, is het blijkbaar acceptabel’.

Kaders moeten we stellen, wanneer er iets op ons af komt waar we niet tegen zijn, maar wat we wel een beetje in de hand moeten houden.

We zien dat bijvoorbeeld gebeuren bij een sterk opkomend toerisme in een bepaald gebied. Men wil dan kaders stellen, beperkingen opleggen, aan het aantal airbnb-overnachtingen in een stad. Om wildgroei te voorkomen. Of aan het maximaal toegestaan aantal personen op een festival. Dan moet je kaders stellen.

Kaders moeten we vooral niet stellen voor zaken die op ons afkomen, maar die we zeker niet willen.

Weedplantages op het platteland. We willen geen weedplantages in onze gemeente. Ook geen drugslaboratoria. Wanneer we echter kaders gaan stellen op het gebied van weedplantages in ons buitengebied, creëren we de mogelijkheid voor initiatiefnemers om een plantage te beginnen. Natuurlijk moet het initiatief binnen de kaders vallen, en aan de voorwaarden voldoen. Maar we maken de weg vrij voor iets dat we niet willen. Iets dat niet kan, niet mag, en niet hoeft. In dit geval mega windturbines in Bronckhorst.

Haar advies: staak het proces van kaderstelling voor mega turbines

Afbeelding: pexels