Wat u zegt: RES-bijeenkomsten aanfluiting

Wat u zegt: RES-bijeenkomsten aanfluiting

Ons Actiecomité heeft de nodige reacties ontvangen over de twee RES-bijeenkomsten die inmiddels gehouden zijn. De meest recente is de bijeenkomst over ‘landschap’, op 21 januari 2021. Een online bijeenkomst waaraan ca. 200 inwoners hebben meegedaan.

Onderstaand een selectie uit de reacties. De namen zijn bij het Actiecomité bekend.

Idiote suggestie, kruip onder een heg!

Ik vond de sessie van de RES over landschap een aanfluiting. Ik had wat vragen, maar die zijn niet behandeld. Vragen die niet in het plaatje passen, komen niet aan bod. De giller van de avond was het goedbedoelde advies van de landschapsexpert. Als je last hebt van de zwiepende wieken van de turbines, en de dansende rode lampen, dan kon je heel goed in de tuin een heg planten. Van ongeveer twee meter hoog. De haag moet heel dicht zijn, benadrukte de expert. Je moet er niet doorheen kunnen kijken. En als je dan strak naast die haag gaat zitten, dan kun je de wieken niet zien! Serieus! Hij vertelde niet dat je ook een gat in de grond kunt graven, en daar je hoofd in kunt steken. Dan zie je de turbines ook niet. (Naam bij Actiecomité bekend).

Grote schande

Gisteravond heb ik de computerbijeenkomst van de gemeente aangehoord over mogelijke windmolens in het landschap van ons Bronckhorst.
Eerlijkgezegd heb ik er vannacht al niet van kunnen slapen. De gemeente nodigde vier zogenaamde experts uit (allen van buiten onze regio), die hun geld verdienen aan deze business. Dat geeft toch te denken! Overigens heeft de ambtenaar, de discussieleider, mij twee jaar geleden al gezegd, dat hij ervan overtuigd was dat de molens hier toch komen… Wat de bewoners er ook van vinden. Ook hij komt van buiten de Achterhoek en denkt waarschijnlijk, dat als hij ze in ‘t westen heeft, dat wij ze hier in t oosten ook maar moeten hebben…
De uitgenodigde windmolenonderzoeker vertelde dat een windmolen in een bos niet zo opvalt. Ik viel van mijn stoel. Is dit nou een kwestie van smaak? 


Of denkt hij écht dat we in de Achterhoek helemaal Achterlijk zijn? Ze praten erover alsof je een huiskamer inricht…

”Hoort geluid van een windmolen bij landschap” was een vraag. ”Ja”, was het antwoord, ”alle zintuigelijke landschapsbeleving hoort bij landschap”. De ambtenaar liet geen verdere discussie toe over deze invalshoek. Nee, ze zullen maar een paar kilometer van je huis komen te staan!
Je kunt niet meer buiten zitten. Zoef-zoef-zoef-zoef!   

Over de hoogte van windmolens werd eveneens de grootste onzin uitgekraamd. De insprekers waren duidelijk aangemaand niet teveel over de hoogte van de windmolens te spreken, zo leek het. Ja er is er één in Rotterdam van 250 meter. Gisteravond sprak men over 50/80/140 meter. Was dat om de 250 toehoorders (0,7% van onze inwoners) rustig te houden? Niemand van de ambtenaren durft over de hoogte te spreken. 
In een RES-bijeenkomst onlangs, wist men te vertellen dat projectontwikkelaars eerst een windonderzoek doen.
Daarna gaan ze de hoogte bepalen van de molen zodat de wieken genoeg geld scheppen, of chiquer gezegd genoeg wind vangen.
Ook Hofman is van mening dat des te hoger des te beter is. 

Er werd gisteravond voorgesteld om in Lichtenvoorde te gaan kijken naar de molens aldaar om een reële indruk te krijgen van wat je mag verwachten.
250 meter is 2x zo hóóg, beste lezers. Moeten wij ons in Bronckhorst in slaap laten sussen door deze mensen van buiten? Schande.
Over de aantrekkingskracht van onze regio werd niet gerept. Veel mensen komen, ook uit het westen, naar Bronckhorst voor de rust en het landschap. Toeristen die nog in eigen land willen genieten worden op deze manier weggejaagd. En aan de inkomsten voor onze middenstand wordt niet gedacht. Wat een armetierig beleid van onze gemeente. 
Eén goed advies áán de gemeente heb ik gisteravond wel gehoord: ”Visualiseer heel goed aan de inwoners hoe het er uit kan komen te zien.”
Dat is nou precies wat de gemeente verrekt om te doen!
 Tegen het advies van jullie Actiecomité in.
Met 3 van deze computerbijeenkomsten denkt Hofman draagvlak te creëren voor zijn plannen om windmolens in Bronckhorst te plaatsen.
Censuur op de vragen! Zelf aan het stuur gaan zitten. De ambtenaar selecteert de vragen. Terwijl de inwoners niet weten waarheen de reis gaat!
Bronckhorst verpaupert als Hofman zijn zinnen doordrukt!  Naam bij Actiecomité bekend.

Online waardeloos

Ik snap dat het niet anders kan, door Corona kunnen we elkaar helaas niet in het echt ontmoeten. Reken maar dat zo’n RES-avond totaal anders zou zijn gelopen! Je krijgt een aantal praatjes voorgeschoteld van deskundigen, die zo vaag mogelijk proberen te blijven. Dat was ze in een volle zaal echt niet gelukt. De man die zei dat je onder een heg kunt gaan zitten als je de turbinewieken niet wilt zien, en dat een turbine in een bos niet opvalt, ze zouden keihard worden weggehoond. Ze vertellen dit met droge ogen! Dat hadden ze in een volle zal echt niet gedurfd! Gemeente, je kunt weer een vinkje op de checklist zetten.

Afbeelding: pexels