De eerste grote turbines staan er. We worden massaal wakker, de opinie kantelt

De eerste grote turbines staan er. We worden massaal wakker, de opinie kantelt

Elke dag is het raak. Elke dag lezen en horen we in de media over windturbines. Hevige protesten in Amsterdam IJburg, vanwege de voorgenomen plaatsing van 200 meter hoge turbines. Uitstel voor de turbines in Eefde. Dan hebben we Veendam, Wieringermeer, Hoekse Waard, Culemborg, noem maar op. Van langdurige overlast wordt je ziek. Onderstaand een kleine selectie.

https://windalarm.org/nl/verslag-expertmeeting-3-2-2021

Verslag expertmeeting windturbines gemeente Amsterdam (2 februari 2021).

Uitkomst: 10 X de tiphoogte lijkt verantwoord, met het oog op de gezondheid van omwonenden.

Dr. Ir. Jan de Laat (medicus) “De praktijk leert dat hinder zich uiteindelijk vertaalt in gezondheidsschade

Kees Pieters (Nederwind): “De keuze van wind op land is puur gedreven door subsidies.  In 2018 hadden alleen energiebedrijven met subsidiebelangen toegang tot klimaattafels.  Ik had samen met anderen een voorstel voor Wind op Zee, maar mocht niet meepraten. De subsidieregeling is zeer riant met 12% gegarandeerd rendement” 

Kees Pieters (Nederwind): “We moeten verwachten van de politiek dat ze hoeder van het openbare bestuur. De vergunningen moeten integer worden afgegeven en dat is nu niet het geval. Draag de burger een warm hart toe. Stop dit project en hevel dit over naar de Noordzee”

Louw Feenstra: “Dit rapport wordt door een aantal partijen ontkent met dezelfde tactieken  als de asbest- en tabak lobby

‘Ik vind het verschrikkelijk’, Culemborgers vrezen windmolens zo hoog als Eiffeltoren

Een indrukwekkende reportage op Omroep Gelderland. Hennie van den Bogaart krijgt twee turbines van 270 meter (!) hoogte, op 270 meter (!) van zijn woning. ‘Een nachtmerrie’, noemt Hennie het idee dat er twee windmolens komen die bijna zo hoog zijn als de Eiffeltoren. Hij voelt zich in de maling genomen.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6733985/Ik-vind-het-verschrikkelijk-Culemborgers-vrezen-windmolens-zo-hoog-als-Eiffeltoren

Rapport: “Voorkom het windturbine syndroom”.

Het DEI publiceerde (januari 2021) een rapport waarin zij melding maakt van het ‘windturbine syndroom’. Turbines maken de omwonenden inderdaad ziek. Stop met ontkennen, houd rekening met de gezondheid van de omwonenden. Voor het gehele rapport:

https://www.deinl.nl/

Weesp: Fractie GroenLinks wil nu ook geen turbines meer in de Bloemendalerpolder

Er is namelijk geen draagvlak! GroenLinks wethouder Maarten Miner stapt daarom op. Hij vindt abstracte verre klimaatdoelen immers belangrijker dan de leefbaarheid, en de gezondheid van de inwoners. En hij denkt nog steeds dat mega turbines op land de oplossing is. Hij is boos. Omdat zijn partij het belang van de inwoners meeweegt.

Het gehele artikel:

https://www.parool.nl/amsterdam/weespse-wethouder-stapt-op-na-onenigheid-windmolens~b3f8cb53/

Geen windmolens in Landsmeer, dus ook niet langs de A10-Noord

Langs de A10-Noord op het grondgebied van Landsmeer zouden de 150 meter hoge windturbines hooguit zo’n vijfhonderd meter verwijderd zijn van woningen in de Banne. En Bronckhorst gaat voor turbines van 250 meter, op 400 meter afstand tot woningen?

https://www.parool.nl/amsterdam/geen-windmolens-in-landsmeer-dus-ook-niet-langs-de-a10-noord~b374b76e/

Afbeelding: pexels