Wat u zegt: onze Achterban spreekt

Wat u zegt: onze Achterban spreekt

Als Actiecomité hebben wij een geweldig contact met onze achterban. We krijgen mails en telefoontjes. Ook spreken we met mensen uit de buurt. Gewoon op straat, of ergens met een kan koffie. ‘Jullie moeten dit op de site zetten, en dat ook nog’.

Onderstaand een selectie van uitspraken en bevindingen vanuit de achterban.

Soms is er een kleine redactie gepleegd, om een bericht wat in te korten. Of enigszins te kuisen op al te stevig taalgebruik.

Zitten we veilig?

Er wordt wel gezegd dat alle gebieden in Bronckhorst uitgesloten worden van mega turbines, maar er circuleren nog steeds (nieuwe) kaartjes waarop maar liefst 24 gebieden in Bronckhorst worden aangemerkt als ‘geschikt’. Dat komt dan vanuit de RES Achterhoek, en de Provincie, of ik weet niet hoe dit zit, en wie hier achter zitten. Als Actiecomité moet je door blijven gaan, het kan zo weer via de achterdeur binnenkomen, oppassen, dus!

Voortgang laaghangend fruit, is er wel voortgang?

Duurzaamheid is heel belangrijk. Waarom krijgen we niet af en toe een voortgangsrapportage van de verduurzaming? De windturbines gaan nu eventjes niet door, maar hoe zit het met de isolatie van de woningen? En het aansluiten van schuurdaken met zonnepanelen? Waarom horen we daar niets over? Ik heb het gevoel dat er helemaal niets gebeurt, op die punten. De windturbines gaan gelukkig even niet door, dus gas geven op het laaghangend fruit! Of doet de wethouder daar niets aan, omdat hij teleurgesteld en gefrustreerd is over het uitstel van de mega turbines?

Linnen tasje

Onze gemeente gaat voor duurzaamheid, en terecht. Maar nu heb ik laatst van de wethouder per post een linnen tasje toegestuurd gekregen. Voor het milieu, of zo.

Het ding is in China geproduceerd, staat in het label. En is bedrukt met een plakkerige, waarschijnlijk giftige, groene  kunststof. Volgens mij heeft iedereen in de gemeente dat tasje ongevraagd toegestuurd gekregen, want mijn buren kregen er ook één. Dan laten we in China tasjes maken, die gaan met een dieselvrachtschip naar Nederland. En komen per post in ieder huishouden terecht. Ik hoef ze niet, want ik heb al een tas.

Ik mail jullie dit, omdat het symbool staat voor een volslagen wereldvreemde manier van denken. Waar het plaatsen van hoge windmolens in ons landschap ook een voorbeeld van is. Absurd. Hoe bedenken deze mensen het, en waarom worden ze niet hard teruggefloten. Met hun turbines en giftassen. Ik krijg gewoon een giftas. Te gek voor woorden. Waarom zitten deze mensen aan het stuur?

Vertrouwen en wantrouwen

Mijn vertrouwen in de politiek, en bedoel ik de linkse politiek, is fors geschaad. Natuurlijk mag je je eigen zienswijze en standpunten hebben. En een ambitie proberen te realiseren. Maar doe het wel eerlijk. Niet met rare voorgekookte processen, en over de rug van de inwoners heen. Gelukkig werden andere partijen wel op tijd wakker, maar GroenLinks heeft zich echt van haar slechtste kant laten zien. Mijn stem krijgen ze nooit meer. Voor mij is eerlijkheid namelijk belangrijk. En luisteren naar de boeren en burgers.

Planologische inpasbaarheid

Met de nieuwe normen van RIVM, eind 2023, zal de gemeente toch eindelijk eens moeten kijken naar de planologische inpasbaarheid, lijkt me. Zoals jullie Actiecomité aan het begin al zei: als je fatsoenlijke normen toepast, passen ze gewoon niet! Laten we het hopen.

Even afstand

Het hele windmolencircus van de gemeente heeft me enorm aangegrepen. We wonen hier nu bijna vier jaar. De helft van de tijd hebben we in stress gezeten vanwege de dreiging van windturbines. En nog steeds. We zijn gestopt met het lezen van jullie site, omdat we er gewoon stress van krijgen. Dat een gemeente haar inwoners zo’n traject aan kan doen, schandalig. Hier word je al ziek van.

Solidair met Keppel en Eldrik

Het Hengelse Zand kan nu dan wel niet genoemd worden als turbinegebied, maar ik vindt dat jullie door moeten gaan als komittee. De argumenten om ze niet bij ’t Zand  te willen hebben, zijn dezelfde als de argumenten waarom ze niet bij Keppel moeten komen. Solidair aan Keppel Eldrik! (Actiecomité: dat zijn we ook).

Eigen regio

Nu keihard investeren in een fijnmazig elektriciteit netwerk, zodat boeren stroom kunnen terug leveren. Geen tientallen en honderden miljoenen aan subsidie naar buitenlandse investeerders, die giga winsten maken van ons belastinggeld. We zijn toch niet gek geworden?

Moeilijk woord: prolofobie (???)

In Frankrijk hebben ze het over ‘prolophobie’. Dit woord is naar Nederland komen overwaaien. Plasterk van de PvdA schreef hier al over. Hier heet het prolofobie.

Het betekent dat je bang bent voor de mening van je eigen inwoners. Omdat je los staat van de gewone mensen. Je hebt een blinde ambitie, je luistert niet meer. Het doel heiligt de middelen.

Het kan jullie als actiecomité helpen om D66 en Groenlinks beter te begrijpen. Deze partijen hebben namelijk last van prolofobie!

Website beheerder: aantal bezoekers

Onze website beheerder meldt tussendoor (hij is wat schuchter in gezelschap) dat er elke dag, sinds november, gemiddeld 250 bezoekers op onze (deze) website komen. Dan weer eens 150, de volgende dag 500. Dagelijks wordt 1.000 keer, maar soms ook 2.500 keer, een bericht bekeken.  De beheerder van de website heeft geen idee waardoor dit komt. Blijkbaar leeft de turbine problematiek nogal …? We waren blij om het te horen.

Geen gekke acties!

Af en toe krijgen we de vraag of het geen goed idee is om stickers te maken, voor de verkiezingen. En die dan overal op te plakken. Ons Actiecomité vindt dit een slecht idee. Het is vervuilend, ziet er niet uit, wekt irritatie. En moet weer verwijderd worden. Dus wij ondersteunen op geen enkele manier initiatieven op dit punt. En laat de verkiezingsborden uiteraard ongemoeid.

Nooit vergeten

Wat mij erg bij gebleven is in dit traject, is een vraag van D66, in de gemeenteraad. Aan iemand van GBB. De meneer van GBB (was het de heer van Velsen?) had het over het voorzorgsbeginsel van de Overheid. Voor de gezondheid. Ook had hij het over grote subsidie-ontvangers in het buitenland. Daar had hij zijn twijfels bij. Dat vond hij toch een naar kantje van de turbines. Toen stelde de heer Engels de vraag ‘heeft u wel enig moreel besef?’ Dit zal mij altijd bijblijven. Dit vond ik zo krenkend en beledigend. En super arrogant, echt heel naar. Engels voelt zich moreel verheven boven anderen, daar kijkt hij gewoon op neer. Ja, het heeft me echt boos gemaakt.

Voorstanders van turbines aan het woord

Op verzoek van jullie aktiekommitee ben ik op zoek gegaan naar inwoners die voorstander zijn van windmolens in Bronckhorst. Het is me helaas niet gelukt om iemand te interviewen.

Ze zijn er gewoon niet, of ik kon ze in ieder geval niet vinden.

Via via ben ik wel één persoon op het spoor gekomen, maar die was boos dat ik hem (het was een man) belde, en hoe ik aan zijn nummer kwam, en zo. Hij zei dat hij  nu ook tegen windturbines is, en dat hij zich wat schaamt (dat is wel eerlijk) en niet meer er aan herinnerd wil worden. Dus sorry, ik heb geen voorstanders kunnen interviewen. Ze zijn er gewoon niet (meer). Behalve een aantal politici, dan. Maar die hoefde ik van jullie niet te interviewen, toch?

Willen ze niet, of kunnen ze gewoon niet? Snappen ze het dan echt niet?

De biomassacentrales in Nederland moesten en zouden er komen. Want ‘groen’. Met tientallen miljarden subsidie. Zo voor gewaarschuwd. Ga nou geen bossen kappen in het buitenland, om hun bomen hier met dieselschepen naar toe te varen. En dan het hout versnipperen, en nat opstoken. Er door gedrukt door D66 en GroenLinks.

De hele wereld spreekt er schande van, ja, nu is het wel duidelijk. Maar ze staan er wel!

Zeewolde is onleefbaar geworden door kolossale datacenters, koelingsgedoe, en mega windturbines voor de stroom. We doen hier het internet dataverkeer voor Nigeria! Want we zijn zo duurzaam. Nu worden we wakker, maar ze staan er wel!

We moeten dit soort beslissingen echt niet overlaten aan lokale bestuurders van GroenLinks en D66.

Bakkebaarden

Ik ben en blijf toch gefascineerd door die enorme nieuwe bakkebaarden van wethouder Paul Hofman. Hij heeft nu ook een hoedje. Ergens mag ik hem toch wel, hij is wel aandoenlijk. Wellicht heeft hij eerst zijn identiteit opgehangen aan het scoren van de mega turbines. En nu aan wat meer masculiene kenmerken. Ik ben dan wel psycholoog, maar ken Paul Hofman onvoldoende om daar beroepsmatig iets van te vinden, of dit te duiden.

Ik ben tegen zijn ideeën, maar als persoon heeft hij toch iets ontwapenends, en vind ik hem ergens wel sympathiek. Heel boeiend dat hij zo over de rug van de inwoners heen, zo’n rammelend proces in elkaar zet. En nog verdedigt ook. Doe wel een beetje aardig tegen hem, niet op de man spelen. Hard aanpakken op zijn werk, maar als mens is het ook wel een mooie vent. En een lieve man (denk ik). Toch denk ik dat het beter is om  niet op GroenLinks te stemmen. Jullie mogen dit bericht gerust op jullie website plaatsen. (Actiecomité: dat doen we dus ook).

Politicus in Europa?

Waarom zijn GroenLinks, D66 en PvdA zo radicaal om mega windturbines te willen plaatsen? Over het aansluiten van schuurdaken maken ze zich niet zo druk. Gek genoeg.

Mijn idee is dat een aantal bestuurders gewoonweg wil scoren. Over de rug van inwoners, gezondheid en het landschap heen. Om een carrière te  vervolgen in de landelijke of Europese politiek. Een echte ‘macher’. Mannen met hele grote ego’s, die zich nergens iets van aantrekken. Van de PvdA begrijp ik het niet zo goed. Van de anderen wel.

Zonnige landen

Klimaatverandering houd je toch niet tegen met turbines hier. Waarom investeren we niet in grote zonneparken, in arme, droge en zonnige gebieden? Dat is goed voor zuidelijke landen, als energieleverancier. En goed voor ons. Daar de energie opslaan als waterstof, en hup, hier heen.

Kernenergie

Als het om het klimaat gaat, is er geen taboe’. Aldus Groen Links en D66. ‘En het gaat pijn doen’.

Waarom is voor deze partijen kernenergie dan wel een taboe?

Energie fout besteed

Bronckhorst heeft heel veel energie en geld gestoken in het plan om hier extreem hoge windmolens te plaatsen. Deze idiote plannenmakerij heeft ook heel veel gevraagd van de inwoners. Veel stress opgeleverd. Gelukkig zijn we als inwoners niet tegen elkaar komen te staan, want ik ken geen enkele voorstander. Stel je voor dat we al die energie en geld besteed hadden aan echte verduurzaming, en stroomkabels naar boerderijen.

Van het begin af aan was duidelijk dat die molens voor op zee, hier gewoon niet gaan komen. Dit is wel de Achterhoek, he. We laten ons niet kapotmaken. Behoud het goede, mijdt het kwade.

Bang voor D66 Engels?

Paul Hofman, OK, hij is star en dogmatisch, en door zijn oogkleppen ziet hij niet wat er om hem heen gebeurt. Of dat vindt hij niet belangrijk, dat kan ook. Hij wil gewoon grote windturbines, en daarmee het klimaat redden. Tuurlijk, hij rommelt met het proces, en er is verder geen land mee te bezeilen. Maar hij lijkt niet echt vals, hij is niet aanmatigend. Je moet je toch niet voorstellen dat we onverhoopt Jan Engels van D66 als wethouder zouden krijgen. Het gerucht gaat dat Jan Engels van D66 de rol van Hofman wil overnemen. Met zijn dubbele petten. Inderdaad, de Jan ‘moreel besef’ Engels. Dat is wel even andere koek … Maar niet D66, dus. (Actiecomité: wij geven geen stemadvies, deze mening is voor uw rekening).

Afbeelding: Pexels