Stop maar met zoeken: doel  op land bijna bereikt. Ook: zet in op zonnepanelen op daken.

Stop maar met zoeken: doel op land bijna bereikt. Ook: zet in op zonnepanelen op daken.

Op 17 februari een royaal artikel in Elsevier Magazine. Overstappen op energie uit wind en zon op land gaat sneller dan verwacht. Het doel blijkt bijna bereikt. Waarom moeten raads- en Statenleden nu dan op stel en sprong allerlei nieuwe projecten goedkeuren, vraagt Gertjan van Schoonhoven zich af.

Op 18 februari, een dag later, een degelijk advies van Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Het gaat over zonnepanelen. Zet ze niet in de weilanden, benut de daken. Miljarden euro’s subsidie gaan naar de zonneparken. De verdiensten komen bij buitenlandse investeerders terecht. De zonnepanelen moeten zo snel mogelijk naar de daken, zegt hij. Ook hoogleraar energietransitie Jan Rotmans pleit daarvoor.

Actiecomité: om dat te realiseren is er wel een meer fijnmazig netwerk nodig. Bronckhorst kan beter in haar eigen infrastructuur investeren, zodat schuurdaken met (gesubsidieerde) zonnepanelen nu ook eindelijk aangesloten kunnen worden. Dat is beter dan het plaatsen van turbineparken, en het(subsidie)geld naar het buitenland te laten vloeien.

De artikelen zijn te lezen op:

https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie/2021/02/doel-voor-wind-en-zonne-energie-bijna-bereikt-225975w/

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2369275-stop-met-zonneparken-en-leg-zonnepanelen-op-daken.html

Afbeelding: pexels