Volkskrant: gesjoemel met enquête, ook in Bronckhorst

Volkskrant: gesjoemel met enquête, ook in Bronckhorst

Op 4 juni publiceert de Volkskrant een artikel waarin zij uithaalt naar de wijze waarop enquêtes over windturbines worden gehouden.

Windturbines, wil je ze in de voor- of achtertuin?

Uit de Volkskrant: ‘In diverse gemeenten en regio’s waar inwoners recentelijk via een enquête werden geraadpleegd over de aanleg van duurzame energiebronnen regende het klachten, van Amsterdam tot Bronckhorst, van Marken tot Waalwijk en van Raalte tot Gemert-Bakel. Telkens klonken dezelfde bezwaren, die zich lieten samenvatten als: er wordt ons iets door de strot gedrukt’. 

Uit WOB-verzoeken, (opgevraagd door een freelance journalist uit Alphen), blijkt dat gemeenteambtenaren bij het opstellen van de enquête nogal sturend te werk gaan. In het aantal antwoordmogelijkheden waarmee respondenten konden aangeven dat ze helemaal geen windturbines of zonneweides willen, is zwaar geschrapt.

In Bronckhorst hetzelfde verhaal. Onderzoeksbureau Het Pon: ‘maar de mensen kunnen zelf ook iets invullen, bij de open vragen …’. Hetzelfde Het Pon weigert de burger vervolgens inzicht te geven in de antwoorden die op de open vragen gegeven zijn. Dat blijft geheim … hoezo transparant?

Het is toch onvoorstelbaar dat GroenLinks en D66, partijen die zichzelf graag ‘sociaal’ noemen, bewust de burger misleiden. Trechteren naar een gewenste uitkomst, heet dat. Hoe dan ook moet er uit de enquête komen dat we allemaal graag mega turbines willen. Maar dat komt er helemaal niet uit. Integendeel! Dus doen we maar weer een nieuwe enquête, en straks nog één …

Het is echt een schande, dit is één van de laagste manieren om politiek te bedrijven. Dat juist deze partijen GroenLinks en D66 (met hun ‘morele verhevenheid’) zich hiertoe verlagen, is schokkend en weerzinwekkend. Bah. Onbehoorlijk bestuur?

Voor het gehele artikel zie de Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/alphen-aan-den-rijn-mag-in-enquete-kiezen-tussen-windmolens-en-windmolens~b564bab7/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Foto: pexels