In Contact: Achterhoekse artsen zijn overtuigd. Windturbines echt, echt niet doen

In Contact: Achterhoekse artsen zijn overtuigd. Windturbines echt, echt niet doen

In de uitgave van Contact van 8 februari een uitgebreid interview met Erich Taubert, uroloog van het Slingeland Ziekenhuis. Hij verdiept zich met een groep artsen in de gezondheidseffecten van windturbines.

Als je het interview leest, is het voor ons als Actiecomité toch helemaal duidelijk. Geen ‘lage’ turbines van 130 meter, en ook geen ‘hoge’ turbines van 250 meter. De schadelijke effecten van turbines worden totaal onderschat. De overlast blijkt enorm. Gedwongen verhuizen. De situatie wordt veel te rooskleurig voorgesteld, de gezondheid genegeerd, stelt Taubert.

Hij heeft 15 dringende vragen voor de gemeente. Hij noemt de ‘expert meetings’ van de gemeente een aanfluiting. Daarom zijn de vragen op schrift.

Grondig literatuuronderzoek en het kennis nemen van de ervaringen elders, hebben hem, en zijn collega’s, overtuigd van de schadelijke effecten op de gezondheid.

De artsen geven aan dat met een voor de gezondheid verantwoorde afstandsnorm tot woningen, turbines in Bronckhorst niet inpasbaar zijn.

De WHO stelt dat slecht slapen door geluid de grootste bedreiging vormt voor de gezondheid. Taubert wil weten wat bij de gemeente bekend is over bloeddrukverhoging, en hartslagversnelling bij omwonenden van industriële wind turbines, die gemonitord zijn middels slaapregistraties. 

‘En terwijl de schadelijkheid ondertussen evident wordt aangetoond, vangen bewoners bot bij de overheid, van gemeente tot en met de Raad van State. GroenLinks draaft maar door op de ingeslagen weg’, aldus Erich Taubert.

Als Actiecomité doen we in ieder geval een beroep aan alle andere fracties en raadsleden van Bronckhorst. Als je de Achterhoekse artsen serieus neemt, de gezondheid van onze inwoners en de leefbaarheid wél van belang vindt. Wanneer je ons landschap respecteert en niet tegen elke prijs goede sier hoeft te maken met buitenlandse investeerders. Dan stop je dit project. Kaderstelling voor windturbines is niet nodig, omdat ze hier niet kunnen komen. Ze zijn niet plaatsbaar, ze zijn niet in te passen. Niet doen.

Voor het onthullende interview in Contact van 8 februari 2021:

https://www.contactmidden.nl/nieuws/algemeen/343404/-kan-bronckhorst-bewijzen-dat-windmolens-de-gezondheid-geen-sch

Afbeelding: pexels