Enschede stopt, Berkelland stopt. LTO: nu eindelijk eens zon op dak!

Enschede stopt, Berkelland stopt. LTO: nu eindelijk eens zon op dak!

Wat kunt u doen: stuur dit bericht door naar de raadsleden van uw keuze! De mailadressen:

https://www.bronckhorst.nl/home/contact-met-de-gemeenteraad_45393/

Berkelland ziet het scherp en trapt op de rem

Berkelland wil rem op windmolens en zonneparken: Achterhoekse ambitie is te hoog. Zo luidt de kop van het artikel in Tubantia.

Berkelland verzet zich tegen het absurde idee (uit 2009 …) dat de Achterhoek al in 2030 energieneutraal zou moeten zijn. Volledig in tegenstelling tot de rest van Nederland. Berkelland wil dat deze onbezonnen ambitie (toen wilde men lekker scoren …), naar beneden wordt bijgesteld. en dat de Achterhoek gewoon aan gaat sluiten bij de landelijke klimaatdoelen.

Berkelland: ‘we willen niet vol geplempt worden met windmolens en zonneparken. Anders worden we het afvalputje van Nederland!‘ Voor het gehele artikel, zie:

https://www.tubantia.nl/achterhoek/berkelland-wil-rem-op-windmolens-en-zonneparken-achterhoekse-ambitie-is-te-hoog~ade05bcf/

Enschede stopt met plannen voor turbines

Enschede zet stop op windmolens: “Eerst duidelijkheid over gezondheidseffecten”. Enschede luistert naar haar inwoners, en is zo verstandig om de zorgen over gezondheid echt serieus te nemen. Zij wachten het onderzoek van het RIVM wel af, en willen wel echt werk maken voor zon op (schuur)daken. Een prima voorbeeld voor Bronckhorst! Het gehele artikel:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/1721848/Enschede-zet-tijdelijke-stop-op-windmolens-Eerst-duidelijkheid-over-gezondheidseffecten

LTO Noord luidt de noodklok om falende subsidie en energienet: ‘Mensen komen in de problemen’

De Gelderlander pakt groot uit met een artikel over de frustratie van vele boeren. ‘Talloze daken van Achterhoekse boeren liggen vol met zonnepanelen, maar zij kunnen door het overvolle energienet geen zonne-energie terug leveren. Het probleem is ondertussen zo groot dat LTO Noord de noodklok luidt. ,,Mensen komen mogelijk in grote problemen”, waarschuwt Stefan te Selle van de LTO.

Veel boeren hebben al panelen op hun daken liggen, maar kunnen niet op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Er is onvoldoende netwerkcapaciteit, waardoor ze hun subsidie dreigen mis te lopen. Andere boeren hebben nog geen panelen, ze willen wel graag, maar kunnen geen aanvraag indienen, omdat hun aansluiting afgewezen zal worden.

Het verwrongen systeem van subsidies staat een goed verloop in de weg. Men geeft liever grote subsidies weg aan buitenlandse investeerders, dat is gemakkelijker. Achterhoek, investeer nu eens in onze eigen lokale infrastructuur! Het gehele artikel:

https://www.gelderlander.nl/achterhoek/lto-noord-luidt-de-noodklok-om-falende-subsidie-en-energienet-mensen-komen-in-de-problemen~a1f95b7c/

Actiecomité Hengelse Zand op de radio

Zaterdag 15 mei was Henk Mentink van het ACTIECOMITÉ OP EN UM ‘T HENGELSE ZAND te gast in het programma FOCUS. Als je dit interview hebt gemist en terug wilt luisteren volg de link en ga naar zaterdag vervolgens naar zaterdag 19.00 uur. Skip door naar minuut 26.13 daar begint het interview. https://www.radioideaal.nl/gemist.php

Afbeelding: Pexels