Artsen pakken door: nu eerst gezondheidsstudie door RIVM. Hart- en vaatziekten aangetoond

Artsen pakken door: nu eerst gezondheidsstudie door RIVM. Hart- en vaatziekten aangetoond

De kranten (20 mei) pakken breed uit met een hernieuwde oproep van meer dan honderd Nederlandse artsen.

Nieuw inzicht komt naar voren in studie RIVM. Het blijkt dat er nauwelijks of geen onderzoek is gedaan door turbines van meer dan 120 meter hoogte.

Wel heeft Nederland de normen voor geluidsnormen naar beneden bijgesteld. In Nederland mogen de windturbines bijna twee keer meer herrie veroorzaken voor de omwonenden, dan in andere landen. En dan spreken we hier ook nog over een ‘gemiddelde norm’. Als het een dag wat minder waait, mag je de volgende dag dik over de norm heen, en mogen de turbines op de gevels bulderen. De norm is door Nederland niet naar beneden bijgesteld omdat de Nederlanders over een sterkere gezondheid beschikken. De norm is bijgesteld omdat turbines anders niet inpasbaar zijn, in ons dichtbevolkte land.

Meer dan 100 Nederlandse artsen hebben, na het bestuderen van 300 wetenschappelijke onderzoeken, eerder al geconcludeerd dat we in Nederland de effecten op de gezondheid niet meer onder het tapijt moeten vegen. Maar gewoon eindelijk eens moeten erkennen.

De ervaringsgegevens ook in Nederland, blijken ronduit schokkend. Levens van omwonenden worden verwoest, gedwongen verhuizen blijkt voor veel mensen de enige optie. Slapeloosheid sloopt een mens. Hart- en vaatziekten zijn daadwerkelijk één van de gevolgen, concluderen de artsen ook nu weer.

RIVM lijkt met een nieuw onderzoek deze inzichten eindelijk serieus te gaan nemen.

En onze wethouder Paul Hofman: is wetenschap nog steeds maar ‘een mening’, en ‘een aanname’? En GroenLinks en D66 in Bronckhorst: zijn de omwonende slachtoffers nog steeds ‘aanstellers’?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1502639086/artsen-maken-zich-zorgen-over-gezondheidsrisico-s-door-windturbines-ze-kunnen-zorgen-voor-hart-een-vaatziekten

Afbeelding: pexels