Iedereen ziet er van af, of heeft spijt. Maar Bronckhorst gaat stug door met het scheppen van voorwaarden voor mega turbines

Iedereen ziet er van af, of heeft spijt. Maar Bronckhorst gaat stug door met het scheppen van voorwaarden voor mega turbines

We hoeven maar even de media er op na te slaan. Andere gemeenten luisteren naar hun inwoners. Zij laten gezondheid, landschap, leefbaarheid, natuur en naoberschap wel evenwichtig meewegen in hun besluitvorming. Zij constateren geen enkel draagvlak. Wel nemen ze kennis van nieuwe inzichten en opgedane ervaringen. Daarom stoppen ze met hun plannen.

Gaat Bronckhorst stug door met het scheppen van voorwaarden voor mega turbines? Op basis van verouderde kennis?

Andere gemeenten komen tot inzicht. Enkele van de vele, vele voorbeelden van de afgelopen dagen.

Alphen

Alphen luistert

Het groen langs de N231 is door de politiek aangemerkt als potentiële windturbinelocatie, maar op aandringen van inwoners van Aarlanderveen en de Alphense gemeenteraad, is het college van burgemeester en wethouders overstag gegaan. ‘Het is onverstandig gelet op de natuur en het landschap om die windturbines te plaatsen’, zegt duurzaamheidswethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) over het besluit. Opvallend, omdat Van Zuylen onlangs tijdens de gemeenteraadsvergadering niet wilde beloven dat Aarlanderveen gespaard zou worden. ‘Maar de inwoners hebben ons met goede argumenten overtuigd‘, licht hij het besluit toe. (Omroep West, 3 februari 2021)

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4359247/Gemeente-Alphen-spreekt-zich-uit-geen-windmolens-in-polder-Aarlanderveen

Weesp

Weespse wethouder stapt op na onenigheid windmolens

Onenigheid over windmolens binnen GroenLinks in Weesp heeft geleid tot het opstappen van wethouder Maarten Miner. Anders dan Miner wilde zijn partij pertinent geen windmolens in de Bloemendalerpolder.

Maar volgens zijn partij is er geen draagvlak voor windmolens in de Bloemendalerpolder. Daarmee is GroenLinks volgens Miner minder principieel dan hijzelf. ‘In het verkiezingsprogramma van GroenLinks staat in mijn ogen niet voor niets het klimaat centraal’, schrijft hij. (Het Parool, 2 februari 2021)

https://www.parool.nl/amsterdam/weespse-wethouder-stapt-op-na-onenigheid-windmolens~b3f8cb53/

Dronten

Raad plaatst steeds meer vraagtekens bij windmolens: „Mensen worden gillend gek”

In Dronten heeft men spijt. Steeds meer fracties in de gemeenteraad beginnen zich af te vragen of het wel zo verstandig is geweest om windmolens zo kort op de dorpen te plannen. De vergunningen voor de windplannen Blauw en Groen zijn onherroepelijk. Toch wilden VVD en SP donderdag een debat over de gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door laagfrequent geluid. (De Drontenaar, 9 februari 2021)

https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/algemeen/229719/raad-plaatst-steeds-meer-vraagtekens-bij-windmolens-mensen-word

Afbeelding: pexels