Spoedbericht voor het weekend

Vanochtend heeft ons Actiecomité een bericht ontvangen van de heer de Kruik, (Adviseur energietransitie  & Projectleider Datalab GO | Gemeente Bronckhorst).

Hij meldt ons dat er op dit moment vanuit de Gemeente geen plannen zijn voor de plaatsing van windturbines op ‘t Zand en Het Klooster.

De wethouder, Het Pon en ook de heer de Kruik blijven zeggen dat er in Bronckhorst zeker wel mega windturbines gaan komen. Tegelijkertijd wil men geen uitspraken doen over ‘waar mogelijk wel’, en ‘waar zeker niet’.

Dit zorgt voor langer durende onrust, biedt ruimte voor speculatie, en bezorgt veel mensen slapeloze nachten en stress. “Komen ze dan hier?’

Daarom is het mooi, vlak voor het weekend, om een bericht te ontvangen dat vooralsnog even de grootste druk van de ketel haalt. Waarvoor onze oprechte dank. Ons Actiecomité heeft natuurlijk nog wel een aantal vragen voor de Kruik. De reactie aan de Kruik zal komende week uitgaan, en natuurlijk ook op deze website geplaatst worden.

Onderstaand een integrale weergave van het bericht aan ons Comité. In de hoop dat dit bericht, in combinatie met een lekker zonnetje, voor enige ontspanning kan zorgen voor de mensen rondom ‘t Zand, Het Klooster, Varssel en Veldhoek. Het is jullie gegund.

Bericht van de heer de Kruik aan een bezorgde inwoner. De heer de Kruik heeft dit bericht ook naar ons Actiecomité gestuurd.

Beste … 
Op de website van Actiecomite Op en Um ’t Hengelse Zand is een nieuwsbericht geplaatst over onder ander ’t Klooster. Zij melden dat ten behoeve van Vitens een zogenaamd ‘onderstation’ wordt aangelegd. Zij stellen dat daarmee een aansluiting wordt gemaakt op het hoogspanningsnet en daar mega turbines op kunt aansluiten.


Verder zijn er volgens hen allerlei landmetingen verricht en is begrepen dat er door een initiatiefnemer gekeken wordt naar windturbines op ‘t Zand. Eén windturbine op de hoek 1e Berkendijk/Rijnweg. Eén windturbine vlak voorbij de splitsing Rijnweg/Jachtweg, en één windturbine richting Veldhoek.

Er wordt hen meegedeeld dat bij ‘t klooster velden met zonnepanelen gepland worden en mogelijk ook enkele mega windturbines, want die kunnen gemakkelijk worden aangesloten op het ‘onderstation’.  

Ik kan u zeggen dat dit bericht geheel onwaar is. We zijn in dat gebied juist in gesprek om oplossingen te zoeken voor het feit dat een aantal agrariërs geen zonnepanelen op hun daken kunnen plaatsten vanwege de netcongestie. 

Daarbij zijn geen plannen om een onderstation te plaatsen ten behoeve van Vitens. Ook hebben wij het niet gehad over windturbines en zonnevelden. Wij hebben geen idee waar zij dit vandaan hebben gehaald. Er is simpelweg geen sprake van een windinitiatief.   

Eric de Kruik