Achterhoekse artsen slaan Alarm. Geen mega turbines!

Achterhoekse artsen slaan Alarm. Geen mega turbines!

Van Achterhoekse artsen krijgen we deze inzending. De oproep van Erich Taubert (Functioneel en reconstructief Uroloog Slingeland ziekenhuis Doetinchem) en Jurian Rooks Huisarts i.o.

Achterhoekse artsen: Geen mega turbines. Laag frequent geluid zorgt voor een scala aan gezondheidsklachten. De dreiging dat ze er gaan komen is al gezondheidsbedreigend. Met een veilige norm is er in de achterhoek geen plek. (Toevoeging actiecomité: Laag frequent geluid is tot 7 kilometer voelbaar… )

Megamolens

Hoe een groen initiatief om de planeet te redden verandert in een financieel spel over de rug van de Achterhoekse burger

Groene energie. Overal worden we met windmolens geconfronteerd. Alleen al de dreiging dat zo een mega windmolen er gaat komen levert zoveel stress op dat gezondheid eronder gaat leiden. En dan staat hij er nog niet eens. Eenmaal draaiend levert de megamolen zoveel laagfrequent geluid dat er een heel scala aan gezondheidsklachten ontstaat van een drukgevoel, oorsuizen, hartkloppingen en chronische slaapstoornissen die op het immuunsysteem een bijzonder slechte invloed hebben en kunnen leiden tot een verhoogde kans op Kanker en verschillende systeemziekten. Bovendien lijkt er een verhoogde kans zijn op het ontstaan van hart- en herseninfarct.

Gezondheid is een zeer belangrijk argument in de beslissing om megamolens te mogen plaatsen. Advocaat Peter de Lange, gespecialiseerd in milieu en europees recht, zegt hierover dat “bouwbesluiten  alleen worden genomen als de gezondheid van burgers wordt beschermd of verbeterd’’

De normen voor windmolenparken zijn in Nederland onvoldoende onderbouwd. In België heeft dit al geleid tot het stilzetten van molens. Veel landen passen hun norm nu aan. In Duitsland is de afstand tot een huis 10 keer de hoogte van de Megamolen. Dat zou in de Achterhoek nergens een plek voor vergunning opleveren.

Maar we moeten aan de Europese normen van energie transitie voldoen. En in ieders hart is dit een terechte opdracht. Vele expertgroepen zijn hiervoor in het leven geroepen om rijk en gemeente te helpen tot een goede energie mix te komen. Maar een deel van die experts blijkt betaald te worden door de groene energie industrie. Logisch want wie vergund wordt om zijn molen of biomassa centrale te plaatsen kan rekenen op miljoenen subsidies en grote contracten met groene energie afnemers die niet eens Nederlands hoeven te zijn. Zo wordt ons land verkocht aan de Vattenfals van deze wereld die met Nederlandse belastingcenten de Googles van deze wereld van groene energie voorzien terwijl de molens Nederlandse mensen ziek maken, hun uitzicht verpesten en hun huizen waardeloos achterlaten.  Een molen van 2 Megawatt kost de gemeenschap 302.000 euro per jaar!!

Zijn er dan geen alternatieven om aan de groene energie eis te voldoen? Zeker wel. Megamolens doen er 60 maanden over om hun CO2 kosten te neutraliseren. Dat is alles behalve groen. Tijd is onze vriend, Innovatie op gebied van duurzaamheid schiet als paddestoelen uit de grond. Zon is voor de energie behoefte in de Achterhoek meer dan voldoende als we de boeren schuurdaken optimaal benutten. Ook energieopslag wordt elk jaar beter zodat de bezwaren van zon steeds minder belangrijk worden. Windmolens zijn dus niet nodig!

We leven in een democratisch land en we hebben het democratisch recht om mee te kunnen bepalen wat er gebeurt. Zeker als dat onze directe leefomgeving betreft. Onze lucht, onze stilte, onze ruimte en onze natuur is ons veel waard. Hier moet dus heel zorgvuldig mee om worden gegaan. Ons gezamelijk milieu is er niet voor om slechts industrie van te laten profiteren.

De plaatsing van megawindmolens is zo bedreigend voor de inwoners van Bronckhorst dat de politiek de bewoners niet kan en mag overslaan. Dus is volledige transparantie  een vereiste in dit moeilijke proces. De provincie vereist dit ook van de gemeente. Benader uw partijleden. Mail uw wethouder. Laat uw stem horen. De discussie over windmolens mag niet in een achterkamertje worden gehouden zodat u een ochtend wakker wordt met hoofdpijn en hartkloppingen omdat er ineens een megawindmolen in uw tuin staat die hoger is dan de Eiffeltoren en uw toekomst nu al verziekt.

Erich Taubert (Functioneel en reconstructief Uroloog Slingeland ziekenhuis Doetinchem)

Afbeelding: pexels